keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Samba aka Wolverine

Niin, muistattehan Marveleista herran joka paranee aina ja kaikesta? Samballa on ollut adamantiumin sijaan titaania jalassaan joka on parantunut ihmeellisestä määrästä vakavia vammoja joita sitä hoitanut ortopedi minulle ja Sepolle tänään selosti. Huh huh, ihmeellistä että se on tänään tässä ja tuossa kunnossa! Taitavia ovat lääkäritkin joka tätä kovan onnen koiraa ovat auttaneet!

Noh, nyt haettiin syytä rasituksesta tuleviin ja meneviin ontumisiin. Juha Kallio totesi että kyynärnivel on turvoksissa ja aristaa taivutettaessa. Jalka kuvattiin ja todettiin seuraavia asioita:

Jalan luuntiheys on hyvä, koira on voinut kuormittaa jalkaa hyvin joten luun vahvuus ei juuri eroa toisista jaloista. Oikeassa kyynärnivelessä erottuu nivelpintojen yhteensopimattomuus, tämä nivel oli sijoiltaan ja luu poikki joten ei ole ihme ettei ihan ennalleen ole palautunut. Nivelessä on alkavaa nivelrikkoa jota nyt aletaan hoitaa catrophen-pistoksilla (4 krt) ja kipulääkkeellä tarvittaessa. Kyselin myös ravintolisistä ja niistä on kuulemma tutkitusti apua nivelrikkokoirille joten sellaistakin pitänee etsiä käsiinsä. Todennäköisesti jalan aristus johtuu ylläolevasta.

Jalassa on lisäksi virheasento mutta tämän ei pitäisi juurikaan haitata, murtumakohdat eivät arista tutkittaessa. Ranteen  yläpuolelle mistä ranne on ollut murtuman takia levytettynä ja  josta se on murtunut  uudestaan levyn myötäisesti pystysuunnassa kesken parantumisen toisen koiran hyökkäyksen takia, on kuitenkin tullut uudisluumuutos kyynär- ja värttinäluun väliin. Luukalvot ovat ilmeisesti ärtyneet toimenpiteistä ja kehittäneet väliinsä luutuman. Tämä voi itsessään aiheuttaa kipua ääriliikunnassa kun ko luut normaalitilassa ovat toisistaan irrallaan. Harvoin tälläiset voivat olla merkkinä luukasvaimesta ja luusyöpä paljon kärsineellä koiralla on toki sitten jo lopetuksen paikka. Kyseinen lääkäri ei pidä etujalan poistoa missään tilanteessa suotavana toimenpiteenä, siitä olemme yhtä mieltä. Jos tämä luutuman kohta alkaa aristaa, turvota tai muuten muuttua niin täytyy kuvata nopeammin, jos ei niin esim puolen vuoden kuluttua on ihan hyvä.

Minulle jäi hyvä mieli tuosta käynnistä koska Samballa on lupa ja oikeastaan käsky liikkua ihan niin paljon kuin jaksaa, välttäen kuitenkaan täysillä päästelyä kontrolloimattomissa oloissa kuten jäniksen perässä. Myöskään noutoleikkejä ei saisi harrastaa joten keksitään sitten muuta yhteistä puuhastelua. Vetoleikkejä Vampin kanssa ja muitten koirien kanssa juoksemista esim koirapuistossa saa harrastaa ihan huoletta. Suurta riskiä luuston pettämisestä ei ole :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti