sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Onnea kymppikerholaisille!

Huhtikuun puolivälissä 10 vuotta täyttivät Vinski (Nerikomin Vincent Price) ja Boris (Nerikomin Boris Karlof) ja toukokuun 20. päivä saman verran tulee vuosia täyteen myös Veeralle (Nerikomin Fear of Ghosts), Dannylle (Nerikomin Boys Don't Cry), Vikille (Nerikomin Charlotte St.), Frida (Nerikomin Friday I'm In Love) ja Saima (Nerikomin All Cats Are Grey). Käsittääkseni nämä kaikki kissat ovat reippaina ja elävien kirjoissa, ainostaan yhdestä en ole enää joihinkin vuosiin kuullut  mitään koska se vaihtoi kotia omistajansa kuoleman takia.

Fridahan näistä asustelee meillä ja minusta oli korkea aika viedä Ritu kymmenvuotispäivien kunniaksi terveystarkastukseen. Kymmenen vuotta alkaa olla sellainen ikä että kissat alkavat kukin omaan tahtiinsa vanhentua ja mikäpä yleiskunnosta kertoisi paremmin kuin sisäelinten kuntoa kartoittavat verikokeet. Kilpirauhaskoe ja maksan sekä munuaisten kuntoa kartoittavat testit kuuluvat ikääntyvän kissan perushoitoon koska näihin kohdistuvat vaivat ovat ikääntyvillä yleisiä ja ajoissa havaittuna aika hyvin hoidettaviakin. Siinä vaiheessa kun kissa alkaa ulkoisesti oireilemaan esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaa on munuaisista tuhoutunut 85%, tämä tuli aikanaan huomattua kantapään kautta kun synnynnäisestä munuaisten kehityshäiriöstä kärsineen kissani oireille etsittiin syitä.

Kissat saivat myös rokotukset ja pyysin Terralle dermocent-rasvahappolisäkuurin että tänä keväänä pitkäksi venynyt karvanlöhtö saataisiin kunnialla loppumaan. Tämä valmiste on valeluliuos joka laitetaan kissan niskan iholle viikon välein eli tököttiä ei tarvitse syöttää kissalle ruiskulla tai ruoan seassa mikä on hyvin kätevää.

Kokenut lääkäri otti kätevästi verikokeen ilman rauhoitusta. Sellaista uutta apuvälinettä näille kokeiltiin joka näyttää hiukan muoviselta hiusklipsiltä. Tässä ideana oli että klipsu laitetaan kiinni kissan niskanahkaan ja tämä ote muistuttaisi emokissan kanto-otetta jolloin pikkupentu on aivan rentona. En tiedä onko tässä teoriassa mitään perää mutta täytyy sanoa että niin hyvin tuo "niskaote" vei kissan huomion muualle että vilkas ja aika helposti lääkärille kynttä antava Terra (joka ei siis raavi nopealla raapaisuliikkeellä vaan työntää ihmistä kynnet paljastettuna pois) ei myöskään huomannutkaan neulanpistoa. Hauskaa että syyskuussa eläkkeelle jäävä eläinlääkäri on aina valmis kokeilemaan uusia juttuja kun niitä vastaan tulee. Ei pöllönpi pikku apujippo kissalle joka ei ole aivan paniikissa tai todella agressiivinen, silloin ei mitkään pienet harhautukset maksa vaivaa. Terra ja abessinialaiset ylipäätään saivat taas kehuja, tällä kertaa hoitajalta "kun nämä on tälläisiä puskijoita!"

Fridan veriarvoissa oli hieman huomautettavaa. Veden urea-arvo (BUN) oli 13,1 kun viitearvot ovat 3,6-10,7 ja kreatiini viitearvojen yläpäässä. Nämä ovat munuaisten toimintaa seuraavia arvoja. Ilmeisesti BUN-arvo saattaa muuttua nopeastikin joten tuo ei kerro vielä että kyseessä olisi sairaudellinen, etenevä vaiva. Veriarvot on kuitenkin hyvä tarkistaa uudestaan loppuvuodesta jotta saadaan mahdolliseen munuaisvikaan lääkkeet ja ruokavaliot ajoissa. Myös sellainen minusta yllättävä viitearvojen ylitys löytyi kuin kolesteroli 5,7 kun viitearvot ovat 2,3-5,3. Suomeksi sanottuna kissojeni syömä runsasproteiininen ja rasvainen ruokavalio saattaa vaatia rukkaamista kevyemmäksi ainakin Fridan osalta jos ikääntymisen tuovat vaivat alkavat hiipiä esiin. Ritulla on ollut niin vaiheikas elämä parodontiitin takia tehtyjen hammaspoistojen, toisten kissojen kanssa matsaamisen, eri omistajalla asumisineen, karkureissulla tapahtuneine vahingoittumisineen jne että en yhtään ihmettelisi jos se ikääntyy vuotta-paria nopeammin mitä pentueen muut kissat joilla asiat ovat menneet lunkimmin. Rituhan oli vajaa kuusi vuotta sitten näin hurjassa kunnossa kotiutuessaan kahden viikon karkureissulta Toipilaskuvia, älä katso jos tikit ällöttävät
Sen sattumalta kursi silloin kokoon tämä sama lääkäri jolla kävimme nyt "mummokokeissa".

Sitten valokuvia
Eli aurikoisista keleistä on eläinkunta todella nauttinut. Myös talon maalausprojektia on varovasti aloiteltu pesemällä seiniä siltä osin mitä ilman telineitä maasta ja pienellä korokkeella yllämme. Kylläpä maalipinnasta lähteekin likaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti