lauantai 8. maaliskuuta 2014

Menkää taidenäyttelyyn välillä

Kävin eilen tämän näyttelyn avajaisissa ja suosittelen lämpimästi muillekin.

ANDY WARHOL - An American Story

Olin positiivisesti yllättynyt miten monipuolinen näyttely Warholin taiteesta on tänne Tampereelle saatu.   Avajaisissa oli väkeä niin paljon että puheet kuuntelimme paikallaan seisten mikä kyllä meinasi käydä mahdottomaksi selkäkipuni kanssa kun kestivät sellaisen tunti 20 minuuttia. Mutta oli kyllä kiinnostavaa kuunnella Warholin ystävää ja yhteistyökumppania sekä ulkomaisten museioitten edustajia.

USA:n suurlähettiläs onneksi ymmärsi avaajana pitää puhumisen minimissään. Hän on kyllä sympaattisen oloinen kaveri ja respectit siitä että osallistui viime vuonna Helsingin Pride-kulkueeseen isovillakoirineen. Kotimaisista puhujista Tampereen pormestari olisi kyllä voinut pitää mielipiteensä Warholin taiteesta omana tietonaan, minusta jos et ole taidealan ammattilainen niin ei tarvitse tehdä muuta kuin kiittää järjestäjiä ja kehua tapahtumaa ilman minkäänlaista muka-arviota.  Olen vähän pikkumainen näistä kun muistissa on vielä 4 vuotta sitten Gigerin näyttelyn avajaisissa kuulemamme "önnönnöö"-tason huumoriväläytys yhdeltä tamperelaiselta poliitikolta sekä suomeksi että englanniksi.

Mutta siellä meni kiinnostavasti ja juhalllisesti kolmisen tuntia ja täytyy mennä ilman avajaishälinää nauttimaan taiteesta ajatuksella uudestaan. Kannattaa käydä katsastamassa avoimin mielin vaikkei olisikaan tälläinen "Warhol-fani" kuten allekirjoittanut. Ja jos matkaa on liikaa niin joku paikallinen taidenäyttely käy yhtä hyvin. Taide ei mene koskaan hukkaan, oli se itselle mieleistä tai ei, pääasia että laittaa ajatusprosesseja liikkeelle. Warholin näyttelystä tarttui mukaan postikortteja ja fiilis että pitäisi varmaan lukea hänen kirjoittamansa Popism uudestaan kun aikaa alkaa olla ehkä 20 vuotta edellisestä lukukerrasta.


Warholin näyttelystä vielä: Yleisöopastus on lauantaisin klo 13.00 ja sunnuntaisin klo 13.00 ja 16.00.

27.3., 10.4. ja 22.5. on Taidetorstai: ikäihmiset ja työttömät pääsevät 4€:lla museoon, klo 14.00 yleisöopastus. Lainattavissa on aina maksuttomat äänioppaat (kuulokkeet).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti