keskiviikko 24. elokuuta 2011

Meillä on taas kroonisesti kipeä lemmikki

Kuluneen viikon aikana on sattunut melkoisen ikäviä asioita ja näköjään ei kahta ilman kolmatta, vaikkakin diagnoosin saaminen on parempaa kuin hoitamattomana olo.

Käytin tänään kaikki lemmikit eläinlääkärissä. Hertta ja Terra saivat rokotukset ja lisäksi lääkäri innostui nappaamaan Hertalta pois paikalleen jääneen premolar-maitohampaan joka tökötti täysikokoisen pysyvän hampaan edessä niin että en ole edes tajunnut sen olevan maitohammas. Hertalta on poistettu maitokulmurit eri lääkärin toimesta ja tältä on näköjään jäänyt tuo huomaamatta myös. Hampaassa ei ollut käytännössä ollenkaan juuria ja se lähti kevyessä rauhoituksessa ihan helposti. Sitten koira sai herätepiikin että rokotus voitiin myös antaa ja Seppo vahti heräilijää eteisessä että kissat saivat olla rauhassa käsiteltävänä. Tässä välissä rokotettiin Terra-abessinialainen joka sai kovasti kehuja hyvästä kunnostaan ja siisteistä hampaistaan.

Frida-rexini oli mukana vähän ex tempore. Minulla on ollut jo jonkun aikaa sellainen olo että olisiko Ritulle tulossa keski-iän myötä nivelrikkoa tai vastaavaa koska mielestäni se kävelee rappusia hyvin varovaisesti, ikään kuin peitsaten, aina oikea tassu edellä. Ja toisinaan kun Ritua nostaa, sen selästä kuuluu napsahdus. Vähän kuin ihmisen jumissa olevista hartioista mutta hiljaisempi. Ritu kuitenkin spurttailee aamuisin ja käyttäytyy mielestäni normaalisti, iltaisin se lähinnä nukkuu jossain lämpimässä. Mielestäni aika normaalia keski-ikäisen kissan toimintaa. Tosin koiran se ei anna hössöttää pätkääkään siinä missä Terra haluaa oikein painia koiran kanssa. Terran kanssa Ritulla on ollut myös viime aikoina tavallista enemmän "sanomista" niin että Terra paremminkin on se sähisijä.

Lääkäri oli sitä mieltä että Frida arasti selkäänsä ja halusi ottaa siitä röntgenkuvat. Kuvissa oli jotain outoa toiseksi viimeisen nikamavälin kohdalla ja kun digiaikana röntgenkuvat ovat hienosti suurenneltavia ja tutkittavia, "harmaa pilvi" alueella sai tulkinnan kalkkeuma ja kaventunut nikamaväli todettiin olevan luksaatio. Tuo lantioranka juurikin vaikuttaa takajalkoihin joten sieltä se selitys sitten löytyi. Sitä ei lääkäri osannut sanoa, onko kyseessä Fridan parin vuoden takaisen karkureissun aikainen trauma vai joku tuoreempi, kissahan palasi silloin kotiin kylki auki ja hyvin huonossa kunnossa. Kissat ovat niin kovin notkeita ja joustavia että kompensoivat jäykkää kohtaa.

Mutta näin, välilevyn luksaatio ja kalkkeuma sitten yhdellä kertaa. Hoitona on kipulääkekuureja ja hoitosuunnitelmana ottaa kuvat uudestaan vuoden kuluttua. Nykyään kissoillekin on onneksi saatavilla kuulemma lääke nimen omaan luukipua varten. Jos jotain äkillistä huonontumista tulee niin sitten tietysti nopeammin lääkäriin. Meillä on näköjään taloudessa aina yksi kroonikko. Nikamaväliä suurentava leikkaus olisi luultavasti mahdollinen Helsingissä aisti-klinikalla magneettikuvien jälkeen mutta Ritu on joutunut jo kokemaan kaikkien hampaitten kirurgisen poistamisen kolmessa leikkauksessa ja toipumisen isosta tapaturmasta joten tulokseltaan epävarmaan selkäleikkaukseen ei lähdetä.

Hertta sai rokotuksen herätteen jälkeen ja tämä paljonkehuttu kiltisti käyttäytyvä pikkupotilas sai kyllä nyt "esilääkityksistä" johtuen melkoiset heparit kun uusi kuulemma entistä ehonpi rabies-rokotus kirveli niskanahan alla. Koira pelästyi ja uikutti surkeana eikä suostunut ottamaan makupaloja vastaanottohuoneessa. Toivottavasti sille ei jää mitään eläinlääkärikammoa. Muutaman minuutin jälkeen kissannaksut kyllä kelpasivat eläinlääkärin pöydän vieressäkin ja nostin koiran hetkeksi pöydälle. Tähän astihan Hertta ei ole tajunnut yhtikäs mitään rokotuksista tai muusta kun on vaan nannaa tarjottu.

Frida on oma kasvattini ja ensimmäinen kissa jonka selän muistan kuulleen kärsineen tälläisestä vaivasta. Emme nyt siis valitettavasti tule moikkaamaan tuttuja veteraaniluokassa viikon päästä Pirkka-hallin kissanäyttelyssä mutta itse jaksan varmaan poiketa paikalle. Lääkäri ei suositellut Ritulle mitään ekstraohjelmaa vaan rauhallista mukavaa kotioleilua.

1 kommentti: