sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Enimmäkseen hissun kissun

Marraskuu sen kun pyörii eteenpäin.  Pimeätä, lämmintä ja luokattoman märkää. Kummasti on tuo soffa  takan vieressä houkutellut. Puolet viikosta meni muutenkin ikävällä fiiliksellä kun hyvä ystäväni joutui äkillisesti kolmeksi päivää sairaalan sydänosastolle, lenkkitreffiemme sijaan hänellä oli vähän toisenmoista ohjelmaa meno. Onneksi lopulta ei ollut kyse sepelvaltimotaudista mitä lääkärit ensin epäilivät. Hurja pelästytys mutta ainakin tutkittiin kunnolla, mistä rintakipu johtui. Helpotuksen huokaus ja loppu hyvin, kaikki hyvin.



Lauantaina tein koirien kanssa kunnon metsäreissun vaikka olikin satanut paljon. Metsä oli todella märkä ja osittain liukas.




Hevonenkin oli luistellut samaa reittiä aikaisemmin samana päivänä.


Samballe valitettavasti tuollainen 2,5 tunnin reissu josta yli puolet vapaana, oli vähän liian raskas tällä kelillä ja se oli illalla vähän kolotuksesta kärsivän oloinen vaikkei ontunutkaan joten annoin varmuuden vuoksi särkylääkkeen. Tänään on liikkunut ihan nätisti joten ei onneksi sen kummempaa. Nopeitten koirien kanssa epävakaa maaston pohja on aina kohtuullisen riskaabeli, aina voi sattua ja tapahtua joten tänä syksynä ei olla päästä rallailemaan oikein kunnolla. Tulisi jo se talvi!


Seppo on tehnyt tämän viikonlopun musiikkia rauhassa ja olen koittanut olla häiriköimättä. Joten hilpaisin tänään erään ystäväni kanssa Sara Hildénin taidemuseoon ja Galleria Rajatilaan. Tuuli sen kun tuiversi Näsijärveltä ja kuului mielenkiintoisena taustameluna taidenäyttelyyn. 

Melkoisen myrskyinen keli teki eilen illalla taivaasta todella jännittävän näköisen kun tuuli kuljetti pilviä kuun yli, aika nätisti tämä halvin lumiapuhelin näköjään onnistuu piemeäkuvauksessa:




Laitetaanpa vielä vähän ruokajuttua. Minulla on vähän livahtamassa syöminen taas kaamospupeltamisen puolelle joten päätin että syön nyt ainakin jouluun asti arkisin mahdollisimman vegaanisesti. Kaikenmoista tekemistä on luvassa joten en tee viikonloppuisista ulkona syömisistä sen vaikeampaa mitä se kasvissyöjällä on mutta kyllähän tässä on oikeasti aiheellista ennen jouluisia juusto&suklaaorgioita katsoa mitä syön. Herkuttelu kuuluu jouluun mutta arkena voi vähän tsempata. Lisäksi olen täysin korviani myöten täynnä rahka-raejuusto-keventämistouhuja joten puuroa, talkkunaa, mysliä ja soija&kaurajogurtteja nyt vaihteeksi aamu- ja välipalaksi. Tällä hetkellä uunissa paistuu alkuviikon työevääksi intialaishenkistä kaalilaatikkoa mistä voin jakaa reseptinkin jos jollekulle ei heti tule mieleen, miten kaalilaatikosta tekisi vegaanisen intialaisversion ;). Tämä on myös gluteiinitonta ruokaa, tarkista kuitenkin käyttämäsi valmismausteet tästä varmistuaksesi jos on tärkeätä.

1 kg (tai reilu) keräkaalia
3-4 porkkanaa
2 punasipulia (tai tavallista, ja/tai valkosipulia)
1 paprika, minulla sattui olemaan keltainen
puoli pussia (olisiko 2 kahvimukillista) soijasuikaleita tai soijapaloja
purkki soijakermaa (myös turkkilainen jogurtti käy)
puoli purkkia esim. pataksin tikka masala-currytahnaa 
ruokaöljyä kuulottamiseen ja vuoan voiteluun
1 luomu kasvisliemikuutio
+ mausteita lisäksi oman maun mukana jos kaipaat
myös purkillinen tomaattimurskaa, tuore inkivääri ja ohra käyvät jos niitä tekee mieli.

Keitä puoli litraa vettä ja tee siitä kasvisliemi, lisää teelusikallinen currytahnaa ja soijasuikaleet. Laita kannen alle kiehumaan hiljaisella. Pilko sillä aikaa kasvikset. Aloita kuullotus laittamalla pannuun öljyä ja loput currytahnasta, sitten sipulit ja paprika, kohta perään kaalit. Määrä voi olla helpompi paistaa suosiolla kahdessa erässä. Itse laitoin lisämausteeksi kurkumaa, korianteria, inkivääriä, jeeraa, sarviapilaa ja pakastekuivattuja itämaisia yrttejä, myös limelehdet kävisivät tosi hyvin. Lopuksi kerma ja  thaichiliä. Sekota soijasuikaleet liemineen joukkoon ja lisää vähän vettä, mukillinen ainakin. Tämä satsi menee isoon uunivuokaan. Paistetaan noin tunti, lämpö riippuu uunin ärhäkkyydestä. Paistoin ensin puoli tuntia 200 ja lopuksi kannen tai folio päällä haudutusta ainakin puoli tuntia 150 asteessa. Tämä on tosi hyvää myös vähemmällä kermalla + sen tilalle tomaattimurskaa tetra ja vähän reilummin chiliä. Currytahna säilyy jääkaapissa ainakin 2-3 viikkoa eli siihen asti kun tekee mieli seuraavan kerran tätä tai linssikeittoa.  Lopusta kaalinpäästä sitten vaikka kaalipiirakka tai coleslawta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti