keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Kissakasvatuksen murheet

Luovuin aikanaan kissankasvatusharrastuksesta koska se stressasi itseäni liikaa. Valitettavasti en osaa edelleenkään ohittaa olankohautuksella jos kasvateillani on terveyshuolia vaan haluaisin auttaa murheitten "kantamisessa" ja järkevien hoitopäätösten tekemisessä ja mahdollisimman terveistä lemmikeistä on sitten myös vastaavasti iloa. Viimeinen cornish rex-pentueeni on ollut todellinen murheenkryyni. Siinä on kaikilla kissoilla ollut hammaspoistoja vaativia suutulehduksia ja Noppa-pojalla havaittiin nuorena aikuisena sydämessä mitraaliläpän vuoto jota kissalta ei löydetty vielä 7-kuisena kun maksoin tämän pentueen sydänultrat kertaalleen Vettorissa. Noppa kesti kuitenkin hyvin suun hoidon vaatimat nukutukset.

Viimeisin kuuluminen on että Uska-tytöllä joka täyttää tammikuussa 6 vuotta, on todettu selkeä sivuääni sydämessä. Uskalla (cat formerly known as Sonja) olisi suussaan yksi hoitoa vaativa hammas ja ientulehdusta joten voi olla että omistaja on vaikeitten päätösten edessä.

Sydän täytyy luonnollisesti ultrata, tämä on tehty ko kissalle isältä 7-vuotiaana löytyneen aortta stenoosin (aortan ahtauma) ja HCM:n (sydänlihaksen paksuuntuma josta on myös olemassa perinnöllinen muoto) takia jo kahdesti kissan ollessa minun omistuksessani. Aiemmin Uska on todettu kahden eri sydänspesialistin toimesta synnynnäisesti terveeksi 7 kk ikäisenä ja parivuotinaana edelleen terveeksi. Joten jos sydämessä on nyt havaittavissa muutoksia on kyseessä aikuiselle kissalle kehittynyt sairaus. HCM on valitettavasti ennusteeltaan sen verran huono sairaus että itse jättäisin sitä sairastavalta kissalta yleisanestesiaa vaativat leikkaukset tekemättä jos asia yhtään epäilyttää lääkäriä ja keskittyisin hoitamaan vain vaivat jotka voidaan hoitaa kevyessä narkoosissa ja hampaita lähtisin hoitamaan konservatiivisesti. Eli antibiootti ientulehdukseen, sellaista ruokaa joka kyseisillä hampailla on helppoa syödä ja tarvittaessa kipulääkettä.

Mutta minä en ole sydän- enkä hammasspesialisti joten toivotaan että eläinlääkäreitä konsultoiden omistaja pääsee sellaiseen hoitosuunnitelmaan josta on kissalle suhteessa sydänvian antamaan ennusteeseen paras apu. Minusta sairasta eläintä ei ole sopivaa hoitaa "viimeiseen asti" vaan sen verran että sen elämänlaatu on hyvää. Sydänsairaan kuolema veritulppaan tai sydänkohtaukseen saattaa aiheuttaa äkkikuoleman sijaan takapään halvaantumisen ja sellaiseen kuntoon joutuminen aiheuttaa kissalle pelkoa ja kipua sekä omistajille valtavasti ahdistusta kuten ystävillemme kävi Nellin kanssa. Joten koitan omalta taholtani vaikuttaa siihen että jos Uskan sairaus on jotain etenevää sorttia, sen hoito olisi sen verran varovaista että neiti pääsee lopullisille unille ennen moista kohtaloa.

Kovasti voimia omistajille, tuntuu vähän tyhjiltä sanoilta mutta oikein muutakaan ei ole nyt mielessä.

1 kommentti:

  1. Kiitos Hanna-kulta <3

    Näiden kanssa olisi elettävä päivä kerrallaan, mutta joskus se tuntuu niin kovin vaikealta.
    Onneksi meillä on monta ihanaa yhteistä vuotta tuon maanmainion miukujan kanssa.

    Ja sen vielä sanon loppuun, että kiitän ihan sydämeni pohjasta sinua. Olet niin esimerkillinen ja ihana kasvattaja ollut. Harvoin kuulee että saa näin hyvin tukea ja perinpohjaista opastusta ongelmatilanteissa. Kiitos avoimuudestasi ja siitä että olet ollut niin vastuuntuntoinen aina.

    VastaaPoista