sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Talvi tuli si!

Ensin terveiset aikuisemmalla iällä kotia vaihtaneelta kasvatiltani Otolta. Tai omistajaltansa ainakin ;) sängynvaltaus on tehokkaasti suoritettu ja kissa nukkuu pää tyynyllä, tietysti! Mukavaa vuoden alkua Oton omistajille ja kiitos kuulumisista :).


Perjantaina kävin hakemassa kehystämöstä ennen joulua ostamani tussipiirroksen. Sievästi oli happovapaisiin paspiksiin laitettu. Reunakehys ei ole oikeasti kullansävyistä, tuo on joku heijastuma kännynnäkameralla räpsiessäni. Seinälle pääsi tämä hienolla viivalla toteutettu P. Emersonin teos.


Alaselkäni on ollut tosi kipeä joten lauantaina en uskaltautunut muuta tekemään kuin 1,5 tunnin lenkille särkylääkkeen kanssa. Pärrinkoskea piti käydä ihmettelemässä kun vesi on korkealla ja sulana.



Lumisella pihalla on mukavampi touhuta.


Pihapuussamme on komea harakanpesä. Kai tuo pitäisi raaskia tipauttaa keväällä ennen kuin alkavat hautoa uutta pesuetta. Kyllä sen harakoitten ääntelyn ja peltikatolla hyppimisen äänen kestää mutta järjestelmällinen pihakalusteiden paskominen on epämiellyttävää.



Seppo ja koirat leikkivät sunnuntaina.



Eilinen meni laiskasti ruoanlaiton suhteen kun Seppo oli elektronisen musiikin tapahtumassa ja sen jälkeen järjestetyssä huutokaupassa soitinaarteita  metsästämässä. Pellillinen pannukakkua ja kermavaahtoa sentään tuli illalla tehtyä.


Tänään värkkäsin makaronilaatikon hernerouheella.

1 ps kauramakaroonia (vähän vähempikin riittäisi)

1,5 mukillista kuivattua hernerouhetta
2 luomu kasvisliemikuutiota (toinen makaronien keitinveteen, toinen hernerouheelle)
1 sipuli
3 porkkanaa
puolikas suippopaprika
1 prk kookoskermaa
mausteita maun mukaan (chiliä, mustapippuria, paprikaa)
korppujauhoja ja oliiviöljyä pinnalle

Laitoin hernerouheen likoamaan kaksinkertaisen vesimäärään (3 mukia) lenkin ajaksi, noin 1,5 tuntia. Sitten kiehautin hernesoosin, lisäsin vähän vettä ja kasvisliemikuution. 

Makaroonit kohtuu vähään veteen kasvisliemen (itse asiassa laitoin lisäksi ehkä puoli dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä myös joukkoon) kanssa kiehumaan. Ensin sipulit, sitten paprika ja lopuksi pieneksi pilkotut porkkanat (en löytänyt raastinrautaa) paistinpannuun mausteitten ja ruokaöljyn kanssa. Valutetaan makaronien keitinliemi talteen. Sekoitetaan kuiva-aineet öljytyssä vuoassa. Päälle purkki kookoskermaa ja sen päälle edelleen lämmintä kasvislientä ja kunnon sekoitus. Tarkistus että on tarpeeksi kosteaa, kuten tavallisen munamakaroonilaaitikon kanssa. Päälle korppujauhoja ja oliiviöljyä, ripottelin lisäksi ruususuolaa. Paisto uunissa n 180 astetta tunti. Tämä pysyi hyvin koossa koska herneet suurustavat laatikon. Mausta tuli mukavan mieto mutta jos kookoskerma epäilyttää soijakerma on myös suurustavansorttista. Näköjään tuota hernerouhetta pitää vaan opetella käyttämään, aluksi tuntui että se jäi helposti liian kuivaksi. 

Alkuviikon eväspuoli on nyt hoidossa. Työpaikkaruokala nosti aika lailla hintojaan vuodenvaihteessa joten luovun kerran-pari viikossa siellä syömisestä ja tuon kiltisti omat safkat. 6,30€/pv alkaa olla aika kallista, varsinkin kun kasvisruoat tuppaavat usein olemaan liian rasvaisia ja vähäproteiinisia makuuni.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti