lauantai 27. marraskuuta 2010

Hipun suuleikkaus ja yleistä sairastelua


Olen ollut tällä viikolla itse sairaana, alkuviikon sinnittelin töissä vaikka lämpöä nousi ma ja ti iltapäivinä, Keskiviikkona hain terveydenhoitajalta sairauslomalapun ja hän kehoitti tulemaan uudestaan loppuviikosta lääkärille jos ei hellitä. Köhä ja kuume sen kun pahenivat joten perantaina täytyi hakea doksisykliinikuuri ja kunnon dopingaine-yskänlääke kun keuhkoputken tulehdustahan tämä on. Lääkäri kehoitti vakavasti lepäämään ja tulemaan alkuviikosta jatkotutkimuksiin jos ei hellitä. Viikko on siis mennyt hissutellessa sisällä josta nämä pari ensimmäistä kaverikuvaa.


Hertalla alkoi lisäksi juoksu tiistaina ja keskiviikkona se päätti luopua korvateipistä joka näkyy vielä näissä kuvissa jolla lerputtavaa korvaa koitettiin tukea ryhtiin ennen viikonlopun näyttelyä. On korva jo hieman ryhdistynyt näistä kuvista.


Hippua noitten riehuminen EVVK, järkevät tyypit ovat näillä keleillä uuninpangolla. Tässä kuva Hipusta eilen ennen leikkausta, eipä tiedä mihin on päätymässä. Esitutkimuksen jälkeen lääkäri totesi että hampaita pitää luultavasti poistaa 8 vaikka vain kolme kuukautta aiemmin oli puhe kolmesta-neljästä hampaasta. Kotihoito ei ollut saanut kuriin hampaitten tukikudoksia tuhoavaa tulehdusta. Siispä odotettavissa oli ainakin sen 2,5 tunnin mittainen leikkaus. 

Otin Hertan mukaan lääkäriin juoksusta huolimatta koska olimme sopineet että koska olemme viimeisiä asiakkaita, Unnan koira saisi leikkiä Hertan kanssa lääkärissä vapaasti toimenpiteen ajan. Minua vähän jännitti että mitäs jos Hertta on kenkulla päällä vaikka ei se kyllä siltä vaikuttanut naapurin Maikin kanssa leikkiessään. Tämän viikon ulkoilut ovat keskiviikosta alkaen olleet 2 lenkkiä Evan ja Arin ystävällisellä avustuksella ja yksi pihaleikkihetkin Maikin kanssa, mukavaa että tämänkin verran toimintaa on järjestynyt sairauslomani aikana kun Seppokin on tehnyt kamalan pitkää työpäivää eikä ole jaksanut osallistua lenkittämiseen sen kummemmin. 

Tässä pari Ari Salmelan ottamaa kuvaa väliin, tosi reippaita lenkkeilijöitä on näköjään oltu vaikka keli oli  vähintäänkin haastava keskiviikkona!Sitten jatkan lääkärikäyntiraporttia..Hertta oli aluksi sitä mieltä että neitin kantolaukkuun ei kyllä puudelilla ole asiaa!


Melkoiset hotpantsit nuo juoksupöksyt ;)


Onneksi leikkivaihde löytyi ja mukaan liittyi myös hoitajan snautseri.

Eli koira oli mukavan väsynyt kotiintullessa. 

Hipulle tehtiin toipilashuone kylppäristä. Tukin saunan oven alusen mattorullalla ja toin pesiä ja viltin nukkumista varten. Kissat harvoin haluavat herättyään enää nukkua boksissa koska tälläisen toimenpiteen ja rauhoituksen yhteisvaikutuksesta alusta on usein verensekaisessa kuolassa ja pissatkin voi päästä alle. Nukkumisen ajaksi Hipulla oli lämmikkeenä kuumavesipullo ja fleecepeitto pyyhkeitten lisäksi. Hippu rauhoitettiin 16.30 ja jollain lailla jalkeilla se alkoi olla klo 21.00. On tärkeää että potilas ei pääse kiipeilemään joten tästä syystä on syytä huilata mahdollisimman suljetussa tilassa. Kylpyhuoneen lattialämmöstä on myös hyötyä kun eläimet helposti viilenevät rauhoituksen aikana vaikka kuinka peittelee ja lämmittää. 


Tässä heti heräämisen jälkeen posket paksuina. Hampaita lähti lopulta seitsemän, yksi iso poskihammas oli säästettävissä. Eli hampaista lähti molariksia ja pre-molariksia eli poski- ja välihampaita sekä yksi pieni etuhammas joka oli melkein irti. Hassua että muut etuhampaat ovat siististi rivissä eikä niissä näytä olevan mitään erityistä tulehdusta. Seuraavan kerran suuta tutkitaan noin puolen vuoden kuluttua, ei auta kuin toivoa että parodontiitti rauhoittuisi että Hipusta ei tule täysin hampaaton.. vaikka kyllä kissan elämä sujuu varsin näpsäkkäästi tarvittaessa ilman hampaitakin. Operaation hinnaksi tuli reilut 370€ joka on mielestäni aivan kohtuullista.  Hintaan vaikuttaa tietysti se että suu röntgenkuvattiin ja puhdistettiin plakista noin 3 kuukautta sitten eli pohjatyöt oli tehtynä jo aiemmin syksyllä. Keväällä siis putsaus ja röntgenkuvat jos tuntuu että ientaskujen mittauksissa paljastuu paljon muutoksia jotka indikoivat poistontarvetta. 


Tänään potilas on jo ihan reipas ja on jo syönytkin. Ensimmäisen 5 päivän evääksi on ostettuna royal caninin ihan vasta syömäänopetteleville pikkupennuille tarkoitettuja vuokia ja purinan moussea jota meilä hampaattomat ja muut suupotilaat ovat yleensä rrrakastaneet. Kissat pitää syöttää erikseen koska eilen tuli todettua että Terra oksentaa moisesta royalista ja toisaalta Hippu ei saa nyt raksutella raksuja. Kotihoitona on muuten hexarinse-suuvedellä huuhtelu kahdesti päivässä ja tarvittaessa metacam-kipulääke. Eiköhän se taas tästä! Kissat ovat uskomattoman sitkeitä potilaita ja Hipun kunto varmasti sen kun paranee kun pääsee kroonisesta tulehdustilasta eroon. Sen verran suun kunto on vaikuttanut syömiseen että kissa oli laihtunut 200g kolmessa kuukaudessa ja painoi eilen 3600 grammaa kun edellisellä lääkärikäynnillä paino oli 3,8 kiloa.

Meiltä jäi siis tänään Hertan ensimmäinen arvostelynäyttely väliin minun kuntoni takia. Pakkasessa ratsastusmaneesissa seisoskelu ei varmaankaan olisi tehnyt eetvarttia kun olen ollut niin kipeänä että edes sukkapuikot eivät ole pysyneet kädessä. Ehkä huomenna jaksaa vähän sitäkin, tänään voisin vielä keskittyä olemaan vaakatasossa tämän kirjoitettuani. Jääkaapissa tosin odottelee hyviä juureksia keittoa varten, porkkanoita ja palsternakkaa ja juuriselleriä, saa nähdä milloin jaksan ne jalostaa.

2 kommenttia: